ciasteczka renifery
Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

Ciasteczka z reniferem Rudolfem

ciasteczka renifery

Pyszne waniliowe, maślane, kruche ciasteczka. Te klasyczne ciasteczka piekłam już wielokrotnie, więc przepis jest naprawę sprawdzony. Tym razem w wersji świątecznej, w formie reniferów. Dekorowanie tych ciasteczek jest naprawdę proste.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

do dekoracji: drażetki m&m’s, biały cukrowy pisak i czekoladowy pisak (można też kupić gotowe cukrowe oczka)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Dodać pokrojone zimne masło. Mieszać palcami, rozdrabniając masło, tak aby powstało coś w stylu kruszonki.
  2. Dodać jajko oraz pastę waniliową. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
  3. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1-2 mm. Wycinać kółka (np. od szklanki).
  4. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 8-10 minut. Należy je obserwować, muszą mieć lekko złoty kolor.
  5. Wystudzone ciasteczka udekorować: Za pomocą lukru, lub cukrowego pisaka przykleić drażetki. Następnie namalować lub przykleić cukrowe oczka. Czekoladowym pisakiem namalować poroże.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *