
Pyszne waniliowe, maślane, kruche ciasteczka. Te klasyczne ciasteczka piekłam już wielokrotnie, więc przepis jest naprawę sprawdzony. Tym razem w wersji świątecznej, w formie reniferów. Dekorowanie tych ciasteczek jest naprawdę proste.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
do dekoracji: drażetki m&m’s, biały cukrowy pisak i czekoladowy pisak (można też kupić gotowe cukrowe oczka)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Dodać pokrojone zimne masło. Mieszać palcami, rozdrabniając masło, tak aby powstało coś w stylu kruszonki.
- Dodać jajko oraz pastę waniliową. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1-2 mm. Wycinać kółka (np. od szklanki).
- Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 8-10 minut. Należy je obserwować, muszą mieć lekko złoty kolor.
- Wystudzone ciasteczka udekorować: Za pomocą lukru, lub cukrowego pisaka przykleić drażetki. Następnie namalować lub przykleić cukrowe oczka. Czekoladowym pisakiem namalować poroże.