Podwójnie czekoladowe ciasto dyniowe. Jeżeli macie ochotę na czekoladowe ciasto, to z pewnością to ciasto, spełni wasze oczekiwania.
Składniki (tortownica 24cm):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka puree z dyni (230 g)
- 150 g drobnego cukru
- 3 jajka rozm. L (lub 4 rozm. M)
- 180 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Przesiać.
2. W małym garneczku roztopić masło z czekoladą. Nie gotować. Po rozpuszczeniu przestudzić.
3. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, aż do wykończenia. Dodawać pojedynczo żółtka.
4. Porcjami dodawać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Miksować na niskich obrotach,
5. Dodać ekstrakt waniliowy oraz puree z dyni. Zmiksować do połączenia składników.
6. Dodać w 3 porcjach przesianą mąkę. Wymieszać łyżką.
7. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 50-60 minut. Do suchego patyczka.