ciasto dyniowe
ciasta NA SŁODKO

Czekoladowe ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

Podwójnie czekoladowe ciasto dyniowe. Jeżeli macie ochotę na czekoladowe ciasto, to z pewnością to ciasto, spełni wasze oczekiwania. 

Składniki (tortownica 24cm):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka puree z dyni (230 g)
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka rozm. L (lub 4 rozm. M)
  • 180 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Przesiać.
2. W małym garneczku roztopić masło z czekoladą. Nie gotować. Po rozpuszczeniu przestudzić. 
3. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, aż do wykończenia. Dodawać pojedynczo żółtka. 
4. Porcjami dodawać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Miksować na niskich obrotach, 
5. Dodać ekstrakt waniliowy oraz puree z dyni. Zmiksować do połączenia składników.
6. Dodać w 3 porcjach przesianą mąkę. Wymieszać łyżką.
7. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 50-60 minut. Do suchego patyczka. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *