Pyszna, delikatna szarlotka z bezą. Kruche ciasto wyszło rozpływające się w ustach. Masę z jabłek przygotowuje się bardzo prosto, a dodatek konfitury z pomarańczy dodaje rewelacyjnego aromatu.
Składniki (blacha 22 x 30 cm):
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki konfitury z pomarańczy ze skórką pomarańczową (można ten składnik pominąć)
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszać, rozdrabniając palcami tworząc coś ala kruszonkę. Dodać żółtka. Zagnieść ciasto.
- Podzielić na 1/3 oraz 2/3 części ciasta. Obie części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika (na ok. 30 minut).
- Po 30 minutach wyjąć z zamrażalnika większą porcję ciasta (mniejszą nadal tam pozostawić). Ostrym nożem pociąć ciasto na plasterki i wyłożyć nim dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy (można też zetrzeć ciasto na tarce i wyłożyć dno) .
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół), podpiekać 15 minut. Wystudzić.
- Jabłka obrać, wykroić środki, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz konfiturę z pomarańczy (opcjonalnie). Wymieszać.
- Beza: białka ubić ze szczyptą soli. Następnie po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Gotowa piana musi być lśniąca i sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną, chwilę zmiksować.
- Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Następnie pianę z białek. Z zamrażalki wyjąć pozostałe ciasto. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i w miarę równo wyłożyć na wierzch.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut, aż ładnie się zarumieni.