Drożdżówki z twarogiem i owocami. Do tych drożdżówek można użyć dowolnych owoców. Tutaj są truskawki i czerwona porzeczka. Pyszne połączenie. Z jagodami też na pewno będą smakowały wspaniale. Domowe drożdżówki są najlepsze. I co najważniejsze, znamy ich skład. Własne owoce, dobrej jakości twaróg, jajka, oraz mąka. A nie kupna, zawierająca dużo tłuszczu drożdżówka po której jest niestrawność.
Składniki (10 sztuk):
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- 220 ml mleka (1 szklanka)
- 80 g masła
- 50 g cukru + 1 łyżka do zaczynu
- szczypta soli (1/3 łyżeczki)
- 200 g twarogu półtłustego + 50 g cukru + 1 jajko
- 200 g owoców (porzeczki i truskawki) + 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru oraz połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Do miski przełożyć mąkę. Dodać sól, pozostały cukier, pozostałe mleko, zaczyn z drożdży, roztopione, przestudzone masło oraz jajko.
- Całość wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) ok. 6-10 minut. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i odchodzić od ścian miski. Najlepiej nie doczyniać dodatkowej mąki, aby drożdżówki po upieczeniu nie były twarde.
- Ciasto w misce przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoja objętość.
- Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko oraz cukier. Dokładnie wymieszać.
- Truskawki pokroić w ćwiartki lub połówki. Dodać porzeczkę, cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę, którą następnie spłaszczyć. W środku zrobić wgłębienie, za pomocą dłoni lub dnem kubka.
7. We wgłębieniach umieścić twaróg oraz owoce.
8. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Na złoty kolor.