drożdżówki z twarogiem i owocami
drożdżowe inne wypieki NA SŁODKO

Drożdżówki z twarogiem i owocami

drożdżówki z twarogiem i owocami

Drożdżówki z twarogiem i owocami. Do tych drożdżówek można użyć dowolnych owoców. Tutaj są truskawki i czerwona porzeczka. Pyszne połączenie. Z jagodami też na pewno będą smakowały wspaniale. Domowe drożdżówki są najlepsze. I co najważniejsze, znamy ich skład. Własne owoce, dobrej jakości twaróg, jajka, oraz mąka. A nie kupna, zawierająca dużo tłuszczu drożdżówka po której jest niestrawność.

Składniki (10 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 220 ml mleka (1 szklanka)
  • 80 g masła
  • 50 g cukru + 1 łyżka do zaczynu
  • szczypta soli (1/3 łyżeczki)
  • 200 g twarogu półtłustego + 50 g cukru + 1 jajko
  • 200 g owoców (porzeczki i truskawki) + 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru oraz połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  2. Do miski przełożyć mąkę. Dodać sól, pozostały cukier, pozostałe mleko, zaczyn z drożdży, roztopione, przestudzone masło oraz jajko.
  3. Całość wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) ok. 6-10 minut. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i odchodzić od ścian miski. Najlepiej nie doczyniać dodatkowej mąki, aby drożdżówki po upieczeniu nie były twarde.
  4. Ciasto w misce przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoja objętość.
  5. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko oraz cukier. Dokładnie wymieszać.
  6. Truskawki pokroić w ćwiartki lub połówki. Dodać porzeczkę, cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę, którą następnie spłaszczyć. W środku zrobić wgłębienie, za pomocą dłoni lub dnem kubka.

7. We wgłębieniach umieścić twaróg oraz owoce.

drożdżówki

8. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *