Wspaniałe, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Jest to zdrowsza moich ulubionych rogalików krucho-drożdżowych, w których jest dużo masła. W tych rogalikach, jest zdecydowanie mniej tłuszczu. Mogą zastąpić bułki drożdżowe. Idealne słodkie śniadanie. Rogaliki bardzo łatwo się zawija, co daje duże możliwości wyboru nadzienia. Moje rogaliki są z domową konfiturą malinową, porzeczkową, a niektóre z marmoladą różaną.
Składniki (24 szt):
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 100 ml mleka
- 25 g drożdży
- 100 ml śmietany kwaśnej 18%
- 45 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru (łącznie ok. 50g)
- ulubiona konfitura lub marmolada
- roztrzepane jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Do letniego mleka dodać 2 łyżki cukru oraz pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć folią i odstawić na ok. 10 minut.,
- Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę, jajko, roztopione letnie masło, rozpuszczone, lekko wyrośnięte drożdże, szczyptę soli i pozostałe 3 łyżki cukru. Wyrobić ciasto ręcznie np. drewnianą łyżką lub mikserem z końcówkami w kształcie haków (do ciast drożdżowych). Ciasto będzie gotowe, gdy będzie ładnie odchodzić od ścian naczynia i formować się w kulę. W trakcie wyrabiania, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki.
- Ciasto pozostawić w misce podsypanej wcześniej mąką. Przykryć i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie masę podzielić na dwie części. Chwilę powyrabiać, a następnie rozwałkować w koło o średnicy ok. 34 cm. Podzielić na 12 trójkątów. Na każdym umieścić po łyżeczce konfitury i zawinąć w rogalik. Z drugim rozwałkowanym kołem zrobić tak samo.
- Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Przez włożeniem do piekarnika odstawić je jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.