rogaliki drożdżowe
drożdżowe NA SŁODKO

Rogaliki drożdżowe, delikatne i puszyste

rogaliki drożdżowe
rogaliki drożdżowe

Wspaniałe, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Jest to zdrowsza moich ulubionych rogalików krucho-drożdżowych, w których jest dużo masła. W tych rogalikach, jest zdecydowanie mniej tłuszczu. Mogą zastąpić bułki drożdżowe. Idealne słodkie śniadanie. Rogaliki bardzo łatwo się zawija, co daje duże możliwości wyboru nadzienia. Moje rogaliki są z domową konfiturą malinową, porzeczkową, a niektóre z marmoladą różaną.

Składniki (24 szt):

  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 100 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 45 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru (łącznie ok. 50g)
  • ulubiona konfitura lub marmolada
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Do letniego mleka dodać 2 łyżki cukru oraz pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć folią i odstawić na ok. 10 minut.,
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę, jajko, roztopione letnie masło, rozpuszczone, lekko wyrośnięte drożdże, szczyptę soli i pozostałe 3 łyżki cukru. Wyrobić ciasto ręcznie np. drewnianą łyżką lub mikserem z końcówkami w kształcie haków (do ciast drożdżowych). Ciasto będzie gotowe, gdy będzie ładnie odchodzić od ścian naczynia i formować się w kulę. W trakcie wyrabiania, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki.
  3. Ciasto pozostawić w misce podsypanej wcześniej mąką. Przykryć i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie masę podzielić na dwie części. Chwilę powyrabiać, a następnie rozwałkować w koło o średnicy ok. 34 cm. Podzielić na 12 trójkątów. Na każdym umieścić po łyżeczce konfitury i zawinąć w rogalik. Z drugim rozwałkowanym kołem zrobić tak samo.
  5. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Przez włożeniem do piekarnika odstawić je jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *