drożdżówka z rabarbarem
ciasta drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżowy placek z rabarbarem

ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem. Bardzo szybkie i naprawdę bardzo lekkie ciasto. Zawiera mało cukru, dlatego przed podaniem można posypać cukrem pudrem. A kto nie liczy kalorii może zrobić to ciasto drożdżowe z kruszonką. Przepis jest na małą kwadratową blachę. Możecie użyć większej i zrobić ciasto z podwójnej porcji. 

Składniki na formę 24 x 24 cm

  • 370 g mąki pszennej typ 550
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 150 ml mleka
  • 60 g cukru 
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 2 żółtka rozm L
  • 250-300 g pokrojonego rabarbaru
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, 6 łyżek letniego mleka (z przepisanych składników, nie dodatkowe). Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Aż drożdże zaczną pracować. 
2. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać cukier, mleko, oraz sól, roztopione letnie masło, żółtka. Dodać także zaczyn z drożdży. Całość miksować przez 5 minut, mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych lub ręcznie, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Ewentualnie doczynić niewielką ilość dodatkowej mąki. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W chłodnym miejscu czas wyrastania może ulec wydłużeniu. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 
3. Rabarbar umyć i pokroić w ok. 2 cm paski. Można wymieszać go z 1-2 łyżkami cukru trzcinowego, aby ładnie skarmelizował podczas pieczenia.
4. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby uwolnić nadmiar powietrza. Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. 
5. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, i piec ok. 40 minut. Jeżeli zrobicie ciasto z podwójnej porcji na większa blachę, czas pieczenia ulega wydłużeniu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *