Ciasto drożdżowe z rabarbarem. Bardzo szybkie i naprawdę bardzo lekkie ciasto. Zawiera mało cukru, dlatego przed podaniem można posypać cukrem pudrem. A kto nie liczy kalorii może zrobić to ciasto drożdżowe z kruszonką. Przepis jest na małą kwadratową blachę. Możecie użyć większej i zrobić ciasto z podwójnej porcji.
Składniki na formę 24 x 24 cm
- 370 g mąki pszennej typ 550
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 50 g masła
- 2 żółtka rozm L
- 250-300 g pokrojonego rabarbaru
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, 6 łyżek letniego mleka (z przepisanych składników, nie dodatkowe). Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Aż drożdże zaczną pracować.
2. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać cukier, mleko, oraz sól, roztopione letnie masło, żółtka. Dodać także zaczyn z drożdży. Całość miksować przez 5 minut, mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych lub ręcznie, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Ewentualnie doczynić niewielką ilość dodatkowej mąki. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W chłodnym miejscu czas wyrastania może ulec wydłużeniu. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
3. Rabarbar umyć i pokroić w ok. 2 cm paski. Można wymieszać go z 1-2 łyżkami cukru trzcinowego, aby ładnie skarmelizował podczas pieczenia.
4. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby uwolnić nadmiar powietrza. Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
5. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, i piec ok. 40 minut. Jeżeli zrobicie ciasto z podwójnej porcji na większa blachę, czas pieczenia ulega wydłużeniu.