Pyszne, jesienne ciasteczka. Bardzo kruchutkie. Imbir czuć wyraźnie. Polewa z białej czekolady świetnie pasuje i stanowi piękne wykończenie ciasteczek.
Składniki (20 szt.):
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki drobno posiekanego imbiru 6 g
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka stołowa cukru z pomarańczą 7g
- 30 g cukru
- polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady oraz 2 łyżki śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, cukrem z pomarańczą. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić palcami, tak jak na kruszonkę.
- Dodać jajko oraz imbir, zagnieść ciasto w kulę. Spłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto (1-2 mm). Za pomocą szklanki lub innego naczynia wycinać kółka.
- Ułożyć ja blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 13 minut. Na złocisty kolor.
- W kąpieli wodnej roztopić czekoladę ze śmietanką, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować nią wystudzone ciasteczka. Udekorować posiekanymi orzechami, lub wiórkami ciemnej czekolady dla kolorystycznego kontrastu.