ciasteczka imbirowo pomarańczowe
ciasteczka NA SŁODKO

Ciasteczka imbirowo – pomarańczowe

imbirowe ciasteczka
imbirowe ciasteczka

Pyszne, jesienne ciasteczka. Bardzo kruchutkie. Imbir czuć wyraźnie. Polewa z białej czekolady świetnie pasuje i stanowi piękne wykończenie ciasteczek.

Składniki (20 szt.):

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki drobno posiekanego imbiru 6 g
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa cukru z pomarańczą 7g
  • 30 g cukru
  • polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady oraz 2 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, cukrem z pomarańczą. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić palcami, tak jak na kruszonkę.
  2. Dodać jajko oraz imbir, zagnieść ciasto w kulę. Spłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę.
  3. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto (1-2 mm). Za pomocą szklanki lub innego naczynia wycinać kółka.
  4. Ułożyć ja blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 13 minut. Na złocisty kolor.
  5. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę ze śmietanką, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować nią wystudzone ciasteczka. Udekorować posiekanymi orzechami, lub wiórkami ciemnej czekolady dla kolorystycznego kontrastu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *