bułeczki z wiśniami
drożdżowe NA SŁODKO Tłusty czwartek

Pieczone pączki z wiśniami

pieczone pączki
pieczone pączki z wiśniami
pieczone pączki z wiśniami

Te pieczone pączki powstały przez przypadek. Miały być to klasyczne, smażone pączki. Jednak po przygotowaniu ciasta nie miałam czasu na ich smażenie, więc po prostu wrzuciłam je do piekarnika. Wyszły pyszne, mięciutkie pączki z piekarnika. Nie smakują jak zwykłe pączki, gdyż ciężko porównywać coś smażonego z pieczonym, ale mają mniej kalorii i też są pyszne.

Składniki (10 szt.):

  • 250 g mąki pszennej typ 450-550
  • 13 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka rozm. L (ok. 70g)
  • 40 g cukru
  • szczypta soli 
  • 40 g masła
  • 125 ml mleka
  • 350-400 g wiśni (świeże lub mrożone) +2 łyżki cukru pudru + 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżkę cukru oraz połowę letniego mleka. Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie. Wlać w nie rozpuszczone drożdże. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać je do całości. Dodać także szczyptę soli, pozostałe mleko. Wyrabiać ciasto. Można to robić mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, lub ręcznie.

Po kilku minutach wyrabiania dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło. I tu polecam na chwile odłożyć mikser i wziąć silikonową lub drewnianą łopatkę. Mikser ciężko radzi sobie z wkręceniem masła. Gdy ciasto już lekko przyjmie masło, znów wracamy do miksera i wyrabiamy ciasto kolejne 8-10 minut.

Gdy ciasto jest już ładnie wyrobione i odchodzi od ścian miski (może się trochę kleić do dłoni, ale to jest w porządku; ciasto na pączki jest trochę luźne). Przykryć je bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. I tu w zależności od panujących warunków będzie to 1 – 1,5 h. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Wiśnie wydrylować. Wymieszać z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną.

Po wyrośnięciu, wyjąć ciasto na stolnicę i powyrabiać kilka minut, aby pozbyć się powietrza. Podzielić na 10 bułeczek. Każdą rozpłaszczyć w dłoniach. Na środku umieścić łyżkę owoców. Zamknąć bułęczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) ok. 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *