bulion warzywny
WYTRAWNIE zupy

Bulion warzywny

bulion warzywny

Domowy bulion jest o wiele pyszniejszy od kupnych kostek, czy koncentratów. Naprawdę warto przygotować go samodzielnie. Smak zupy na takim bulionie jest rewelacyjny. Tym bardziej kiedy jest dostęp do sezonowych polskich warzyw i ziół. Bulion można później wykorzystać m.in. do zup, sosów, risotto i innych dań jednogarnkowych.

Składniki na ok. 1,5 litra bulionu:

  • 1 większy por
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 3 korzenie marchewki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 pomidor
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2-3 gałązki liści selera (jeżeli jest sezon)
  • 1 gałązkę lubczyku (jeżeli jest sezon)
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 5-6 kulek pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka przyprawy do rosołu
  • sól (około 1 łyżeczki)
  • 1,5 litra wody

Bez gałązek liści selera, oraz lubczyku bulion też się uda. Jednak smak dania z tymi ziołami jest pyszniejszy. Warto latem zaopatrzyć się w większą ilość i zamrozić.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, pietruszki i selera umyć obrać, pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka.
  2. Z pora zdjąć jedną, wierzchnią warstwę, dokładnie umyć i dodać do warzyw w garnku. Pomidora przekroić na pół i również włożyć do garnka.
  3. Dodać kilka gałązek natki pietruszki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listki laurowe, przyprawę do rosołu.
  4. Zalać 1,5 litra wody. Zagotować.
  5. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, około 1-1,5 godziny.
  6. Przecedzić, odcisnąć warzywa i dopełnić wodą do 1,5 litra. doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Warzywa na pewno wchłoną trochę wody i poziom się obniży, dlatego uzupełnić wodą do 1,5 litra.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *