Domowy bulion jest o wiele pyszniejszy od kupnych kostek, czy koncentratów. Naprawdę warto przygotować go samodzielnie. Smak zupy na takim bulionie jest rewelacyjny. Tym bardziej kiedy jest dostęp do sezonowych polskich warzyw i ziół. Bulion można później wykorzystać m.in. do zup, sosów, risotto i innych dań jednogarnkowych.
Składniki na ok. 1,5 litra bulionu:
- 1 większy por
- 2-3 korzenie pietruszki
- 3 korzenie marchewki
- kawałek korzenia selera
- 1 pomidor
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2-3 gałązki liści selera (jeżeli jest sezon)
- 1 gałązkę lubczyku (jeżeli jest sezon)
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 5-6 kulek pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka przyprawy do rosołu
- sól (około 1 łyżeczki)
- 1,5 litra wody
Bez gałązek liści selera, oraz lubczyku bulion też się uda. Jednak smak dania z tymi ziołami jest pyszniejszy. Warto latem zaopatrzyć się w większą ilość i zamrozić.
Sposób przygotowania:
- Marchew, pietruszki i selera umyć obrać, pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka.
- Z pora zdjąć jedną, wierzchnią warstwę, dokładnie umyć i dodać do warzyw w garnku. Pomidora przekroić na pół i również włożyć do garnka.
- Dodać kilka gałązek natki pietruszki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listki laurowe, przyprawę do rosołu.
- Zalać 1,5 litra wody. Zagotować.
- Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, około 1-1,5 godziny.
- Przecedzić, odcisnąć warzywa i dopełnić wodą do 1,5 litra. doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Warzywa na pewno wchłoną trochę wody i poziom się obniży, dlatego uzupełnić wodą do 1,5 litra.