cannelloni
dania główne makarony WYTRAWNIE

Cannelloni mięsno-pieczarkowe

cannelloni

Początkowo miały być to roladki makaronowe, z makaronu na lazanię, jednak ze względu na trudności techniczne w zawijaniu, zmieniłam zdanie i zrobiłam pyszne cannelloni z farszem z mięsa mielonego, z pieczarkami. Klasycznie, pysznie i mało składników. 

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 500 ml passaty pomidorowej 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz czarny
  • garść tartego żółtego sera 
  • 1 łyżka masła
  • rurki cannelloni 

Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. 
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. 
3. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Chwilę smażyć. Dodać mięso mielone. Smażyć na dosyć dużym ogniu, aż mięso się zarumieni. 
4. Dodać pieczarki. Smażyć bez przykrycia kilka minut, aż pieczarki puszczą nadmiar wody, i woda ta odparuje. 
5. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 
6. Passatę pomidorową przelać do miski, doprawić solą, pieprzem i oregano do smaku. 
7. Makaronowe rurki nadziać farszem z mięsa.
8. Na dno naczynia żaroodopornego wylać niewielką ilość sosu. Układać rurki, jedna obok drugiej. Ewentualnie ułożyć drugi rządek. Zalać pozostałym sosem pomidorowym. Rurki powinny być całkowicie przykryte sosem, aby dobrze się ugotowały. 
9. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać ok. 35 minut. W połowie pieczenia wierzch posypać startym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *