Bardzo chrupiące, składające się z wielu warstw krokiety. Idealne o każdej porze dnia. Naleśniki z tego przepisu są delikatne, cieniutkie, naprawdę rewelacja.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2 %
- 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
- tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)
Farsz:
- plastry szynki
- plastry sera żółtego Gouda
- 500 g pieczarek + 1 łyżka masła
- sól, pieprz czarny
Ilość plastrów szynki i sera to tyle ile krokietów chcecie przygotować. Ja na jedną porcję dla 2 osób przygotowuję 5 szt. A resztę kolejnego dnia.
Panierka:
- 2 jajka + 2 łyżki mleka
- kilka łyżek bułki tartej
dodatkowo: kilka łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu.
Pieczarki pokroić w plastry. Na patelni, na maśle podsmażyć pieczarki. Smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Na naleśniku umieścić plaster szynki, sera i 1-2 łyżki farszu pieczarkowego. Zwinąć krokieta. Najpierw złożyć boki, a następnie zwinąć w rulon.
Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać warstwę oleju, tak aby dno było całkowicie pokryte. Smażyć po ok. 5 minut z każdej strony na złocisty kolor.