krokiety z szynką i serem
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Krokiety z szynką, serem i pieczarkami

krokiety z szynką i serem
krokiety

Bardzo chrupiące, składające się z wielu warstw krokiety. Idealne o każdej porze dnia. Naleśniki z tego przepisu są delikatne, cieniutkie, naprawdę rewelacja.

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2 %
  • 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)

Farsz:

  • plastry szynki
  • plastry sera żółtego Gouda
  • 500 g pieczarek + 1 łyżka masła
  • sól, pieprz czarny

Ilość plastrów szynki i sera to tyle ile krokietów chcecie przygotować. Ja na jedną porcję dla 2 osób przygotowuję 5 szt. A resztę kolejnego dnia.

Panierka:

  • 2 jajka + 2 łyżki mleka
  • kilka łyżek bułki tartej

dodatkowo: kilka łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.

Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu.

Pieczarki pokroić w plastry. Na patelni, na maśle podsmażyć pieczarki. Smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

Na naleśniku umieścić plaster szynki, sera i 1-2 łyżki farszu pieczarkowego. Zwinąć krokieta. Najpierw złożyć boki, a następnie zwinąć w rulon.

krokiety
krokiety
krokiety

Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać warstwę oleju, tak aby dno było całkowicie pokryte. Smażyć po ok. 5 minut z każdej strony na złocisty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *