

Domowy kebab w bułce to świetna sprawa. Pyszne, soczyste mięso z kurczaka i świeże dodatki. Bułki możecie upiec sami lub kupić gotowe.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 nogi z kurczaka bez kości (można pominąć i użyć więcej piersi z kurczaka)
- 3 łyżeczki przyprawy (kebab/gyros)
- 2 łyżki oleju
- 3 patyczki do szaszłyków
- 1 plater dużego ziemniaka (jako podstawka)
Surówka z czerwonej kapusty:
- 1/2 główki z czerwonej kapusty
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 czerwona papryka
Kilka liści kapusty z wierzchu odrzucić. Pozostałą część drobno poszatkować. Dodać ocet, sól i cukier. Wymieszać. Odstawić na godzinę. Odlać zebrany na dnie płyn. Dodać drobno pokrojoną paprykę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem.
- dodatkowo: 1/2 zielonego ogórka
- bułki do kebaba 4 szt. (przepis: https://justynagotuje.pl/bulki-do-kebaba/)
Sosy do kebaba:
Sos czosnkowy
- 100 g kwaśnej śmietany 12-18% lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Pikantny sos pomidorowo-paprykowy
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- spora szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 12-18%
- 1 łyżka oleju
Paprykę pokroić w nieduże paski. Czosnek drobno posiekać. Na małej patelni, na oleju podsmażyć czosnek. Dodać paprykę. Smażyć kilka minut. Dodać przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oraz 2-3 łyżki wody. Smażyć chwilę. Sos zblendować. Wystudzić. Dodać śmietanę. Doprawić solą do smaku.

Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka oczyścić. Każdy filet podzielić na 3-4 kawałki. Nogi z kurczaka pozbawić skór też podzielić na mniejsze kawałki. Kurczaka wymieszać z przyprawami oraz olejem. Odstawić na 30 minut lub nawet dłużej.
Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie na kilka minut.
W plaster ziemniaka wbić 3 patyczki ostrymi końcówkami do góry. Nadziewać kawałki mięsa tak, aby konstrukcja była stabilna. Jeden kawałek musi być nadziany przynajmniej na 2 patyczki.


Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na dolny poziom piekarnika. Piec w 180 stopniach grzanie góra-dół ok. 60 minut. Można pod koniec włączyć termoobieg, aby ładnie się przyrumieniło.
Jeżeli w trakcie pieczenia konstrukcja się przewróci, to nic się nie stanie. Po prostu blachę przenieść na środkowy poziom piekarnika i w trakcie pieczenia, mięso obrócić.

Bułki do kebaba podpiec kilka minut na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Wnętrze posmarować pomidorowo-paprykowym sosem. Wypełnić surówką z kapusty, plasterkami ogórka, oraz sporą ilością ścinków kurczaka. Polać białym sosem czosnkowym.