domowy kebab
dania główne WYTRAWNIE

Domowy kebab

domowy kebab
kebab

Domowy kebab w bułce to świetna sprawa. Pyszne, soczyste mięso z kurczaka i świeże dodatki. Bułki możecie upiec sami lub kupić gotowe.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 nogi z kurczaka bez kości (można pominąć i użyć więcej piersi z kurczaka)
  • 3 łyżeczki przyprawy (kebab/gyros)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 patyczki do szaszłyków
  • 1 plater dużego ziemniaka (jako podstawka)

Surówka z czerwonej kapusty:

  • 1/2 główki z czerwonej kapusty
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 czerwona papryka

Kilka liści kapusty z wierzchu odrzucić. Pozostałą część drobno poszatkować. Dodać ocet, sól i cukier. Wymieszać. Odstawić na godzinę. Odlać zebrany na dnie płyn. Dodać drobno pokrojoną paprykę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem.

Sosy do kebaba:

Sos czosnkowy

  • 100 g kwaśnej śmietany 12-18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Pikantny sos pomidorowo-paprykowy

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • spora szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 12-18%
  • 1 łyżka oleju

Paprykę pokroić w nieduże paski. Czosnek drobno posiekać. Na małej patelni, na oleju podsmażyć czosnek. Dodać paprykę. Smażyć kilka minut. Dodać przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oraz 2-3 łyżki wody. Smażyć chwilę. Sos zblendować. Wystudzić. Dodać śmietanę. Doprawić solą do smaku.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka oczyścić. Każdy filet podzielić na 3-4 kawałki. Nogi z kurczaka pozbawić skór też podzielić na mniejsze kawałki. Kurczaka wymieszać z przyprawami oraz olejem. Odstawić na 30 minut lub nawet dłużej.

Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie na kilka minut.

W plaster ziemniaka wbić 3 patyczki ostrymi końcówkami do góry. Nadziewać kawałki mięsa tak, aby konstrukcja była stabilna. Jeden kawałek musi być nadziany przynajmniej na 2 patyczki.

Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na dolny poziom piekarnika. Piec w 180 stopniach grzanie góra-dół ok. 60 minut. Można pod koniec włączyć termoobieg, aby ładnie się przyrumieniło.

Jeżeli w trakcie pieczenia konstrukcja się przewróci, to nic się nie stanie. Po prostu blachę przenieść na środkowy poziom piekarnika i w trakcie pieczenia, mięso obrócić.

Bułki do kebaba podpiec kilka minut na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Wnętrze posmarować pomidorowo-paprykowym sosem. Wypełnić surówką z kapusty, plasterkami ogórka, oraz sporą ilością ścinków kurczaka. Polać białym sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *