Domowe bułki do kebaba to świetna sprawa. Pyszne, pulchniutkie i chrupiące z zewnątrz. Gdy środek przejdzie wilgotnymi składnikami to kebab smakuje wspaniale.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 550
- 250 ml letniej wody
- 35 g świeżych drożdży
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko + łyżka mleka + 1 łyżka sezamu na wierzch
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 2 łyżeczki cukru, oraz połowę letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, oraz pozostałą wodę. Dodać także olej i jogurt. Przez kilka minut wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki). W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie rozwałkować w duże koło o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Posypać sezamem. Końcówką ostrego nożna wierzch naciąć w szachownicę.
Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 25 minut. Do złocistego koloru. Wystudzić na kratce. Przekroić na 4 części.
Wystudzone bułki można zamrozić w szczelnych woreczkach.