domowe bułki kebab
PIECZYWO WYTRAWNIE

Bułki do kebaba

bułki do kebaba
bułki do kebaba

Domowe bułki do kebaba to świetna sprawa. Pyszne, pulchniutkie i chrupiące z zewnątrz. Gdy środek przejdzie wilgotnymi składnikami to kebab smakuje wspaniale.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 550
  • 250 ml letniej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko + łyżka mleka + 1 łyżka sezamu na wierzch

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 2 łyżeczki cukru, oraz połowę letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.

W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, oraz pozostałą wodę. Dodać także olej i jogurt. Przez kilka minut wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki). W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie rozwałkować w duże koło o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Posypać sezamem. Końcówką ostrego nożna wierzch naciąć w szachownicę.

Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 25 minut. Do złocistego koloru. Wystudzić na kratce. Przekroić na 4 części.

Wystudzone bułki można zamrozić w szczelnych woreczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *