grochówka
WYTRAWNIE zupy

Grochówka

grochówka

Domowa grochówka to pyszna, aromatyczna zupa. Często niedoceniana, a teraz moja ulubiona zupa. Przygotowywana z grochu, wędzonej kiełbaski lub boczku, z dodatkiem czosnku oraz sporej ilości majeranku.

Składniki:

  • 400 g suchego grochu łuskanego (połówki)
  • 600 g ziemniaków (6 większych sztuk)
  • 420 g wędzonej kiełbasy
  • 1 większa cebula
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki (200 g)
  • 2 pietruszki (80 g)
  • 1 gałązka liści selera
  • 1 listek laurowy
  • 1,5 łyżki majeranku
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Groch wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać litrem wody. Gotować do miękkości (zwykle ok. godziny).
  2. W między czasie w dużym garnku umieścić pokrojoną w kostkę lub plasterki marchew, oraz pietruszkę. Dodać oczyszczoną, białą część pora, liście selera i listek laurowy. Zalać co najmniej litrem wody. Zagotować. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać. Gotować kolejne kilkanaście minut, w zależności od wielkości kostki. Wyłowić por oraz liście selera.
  4. Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, oraz posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać do garnka.
  5. Dołożyć także ugotowany groch oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek). Gotować kilka minut, aż wszystkie składniki będą na pewno miękkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *