Domowa grochówka to pyszna, aromatyczna zupa. Często niedoceniana, a teraz moja ulubiona zupa. Przygotowywana z grochu, wędzonej kiełbaski lub boczku, z dodatkiem czosnku oraz sporej ilości majeranku.
Składniki:
- 400 g suchego grochu łuskanego (połówki)
- 600 g ziemniaków (6 większych sztuk)
- 420 g wędzonej kiełbasy
- 1 większa cebula
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki (200 g)
- 2 pietruszki (80 g)
- 1 gałązka liści selera
- 1 listek laurowy
- 1,5 łyżki majeranku
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Groch wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać litrem wody. Gotować do miękkości (zwykle ok. godziny).
- W między czasie w dużym garnku umieścić pokrojoną w kostkę lub plasterki marchew, oraz pietruszkę. Dodać oczyszczoną, białą część pora, liście selera i listek laurowy. Zalać co najmniej litrem wody. Zagotować. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać. Gotować kolejne kilkanaście minut, w zależności od wielkości kostki. Wyłowić por oraz liście selera.
- Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, oraz posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać do garnka.
- Dołożyć także ugotowany groch oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek). Gotować kilka minut, aż wszystkie składniki będą na pewno miękkie.