tostowe muffiny
przekąski śniadanie WYTRAWNIE

Tostowe muffiny

tostowe muffinki

Świetny pomysł na niecodzienne wykorzystanie chleba tostowego. Bardzo ciekawa propozycja podania. Jeżeli znudziły się wam zwykłe tosty, to ta forma na pewno was zachwyci. Danie można przygotować wieczorem, przykryte schować do lodówki, a rano tylko zalać roztrzepanym jajkiem i zapiec. Śniadanie idealne! Świetnie sprawdzi się także jako kolacja, lub zakąska na spotkaniu z przyjaciółmi. To bardzo proste i pyszne danie.

Składniki (8 szt. 2-3 osobowa porcja):

  • 8 kromek chleba tostowego 
  • 2 nieduże pętka kiełbasy np. śląskiej (może być też szynka)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 2-3 jajka 
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka
  • 3 plastry sera
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

1. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na suchej patelni, aż będzie rumiana.

2.Cebulę pokroić w bardzo cienkie półksiężyce. Paprykę pokroić w kostkę.  Ser również pokroić na mniejsze kawałki.

3. Od kromek chleba tostowego odkroić skórki. Każdą kromkę dosyć cienko rozwałkować (to naprawdę bardzo proste, chleb tostowy jest miękki i łatwo daje się wałkować). 

4. Dołki blachy na muffinki porządnie wysmarować masłem. 

5. W każdym dołku umieścić po kromce chleba. We wgłębieniach umieścić po trochu: usmażonej kiełbasy, papryki i cebuli, a także ser.

6. Jajka roztrzepać z mlekiem lub śmietanką. Zalać każdego muffina, mniej więcej po równo w każdym. Wystające kawałki chleba skropić pozostałym masłem. 

7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) na ok. 15-17 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *