Cytrynowa babka z kolorowym lukrem. Jeżeli obawiacie się sypanych cytryn i przez to rezygnujecie z robienia ciast cytrynowych, to ten przepis będzie dla was idealny! Tą babkę możecie zrobić o każdej porze roku i na każdą okazję.
Składniki:
- 200 g masła
- 4 jajka rozm L
- 150 g drobnego cukru
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową (mam wypróbowaną z dr oetkera) może być to także starta skórka z 1 cytryny
- do dekoracji cukier puder do lukru, suszona żurawina, żółty barwnik
Sposób przygotowania:
1. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem (za pomocą miksera przez kilka minut).
2. Dodawać pojedynczo jajka, miksując cały czas.
3. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Porcjami dodawać do ciasta, miksując na najmniejszych obrotach.
4. Dodać sok wyciśnięty z całej cytryny oraz cukier ze skórką cytrynową (lub startą skórkę cytrynową). Krótko zmiksować do połączenia składników.
5. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Za pomocną łyżki wyłożyć równo ciasto.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 35 minut. Do suchego patyczka.
7. Wystudzoną babkę polać lukrem. W tym celu wymieszać cukier puder z niewielką ilości wody oraz barwnikiem. Lukier powinien być gęsty. Udekorować żurawiną lub rodzynkami.