cytrynowa babka
ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Babka cytrynowa z lukrem

cytrynowa babka
cytrynowa babka

Cytrynowa babka z kolorowym lukrem. Jeżeli obawiacie się sypanych cytryn i przez to rezygnujecie z robienia ciast cytrynowych, to ten przepis będzie dla was idealny! Tą babkę możecie zrobić o każdej porze roku i na każdą okazję. 

Składniki: 

  • 200 g masła
  • 4 jajka rozm L
  • 150 g drobnego cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową (mam wypróbowaną z dr oetkera) może być to także starta skórka z 1 cytryny
  • do dekoracji cukier puder do lukru, suszona żurawina, żółty barwnik

Sposób przygotowania:
1. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem (za pomocą miksera przez kilka minut).
2. Dodawać pojedynczo jajka, miksując cały czas. 
3. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Porcjami dodawać do ciasta, miksując na najmniejszych obrotach. 
4. Dodać sok wyciśnięty z całej cytryny oraz cukier ze skórką cytrynową (lub startą skórkę cytrynową). Krótko zmiksować do połączenia składników. 
5. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Za pomocną łyżki wyłożyć równo ciasto. 
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 35 minut. Do suchego patyczka. 
7. Wystudzoną babkę polać lukrem. W tym celu wymieszać cukier puder z niewielką ilości wody oraz barwnikiem. Lukier powinien być gęsty. Udekorować żurawiną lub rodzynkami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *