tort bezowy
ciasta desery NA SŁODKO

Tort bezowy

tort bezowy

Tort bezowy to delikatny torcik, który obowiązkowo musi być podany ze sporą ilością świeżych owoców. Z racji braku sezonu, na świeże polskie owoce, tort podałam ze świeżym kiwi, brzoskwiniami z puszki oraz garścią mrożonych owoców. Bardzo słodki tort, na pewno będzie idealny na lato, gdy będzie dużo świeżych owoców. 

Składniki:

  • 4 białka rozm. L
  • 220 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:

  • 2 kiwi
  • 1 puszka brzoskwiń 
  • garść mrożonych owoców 

Sposób przygotowania:

Bezowe blaty przygotować dzień wcześniej.
1. Białka zacząć ubijać rozpoczynając od niskich obrotów. Po chwili ubijania dodać szczyptę soli. Zwiększyć obroty. Ubijać, aż masa będzie sztywna. 
2. Dodawać po jednej łyżce cukier, miksując na dosyć dużych obrotach, aż do wykończenia cukru. Masa musi być sztywna, lśniąca, a po wzięciu między palce, nie może być wyczuwalny cukier. Cukier musi być rozpuszczony. U mnie miksowanie bezy trwa ok. 20 minut. 
3. Dodać łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zmiksować. 
4. Dwie blachy piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli blacha jest duża, to może wystarczy jedna. Za pomocą łyżki Wyłożyć dwa kółka o średnicy ok 22 cm. 
5. Piekarnik nagrzać do 150 stopni, piec z termoobiegiem 5 minut, następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec wciąż z termoobiegiem ok. 90 minut. Po upieczeniu, pozostawić bezowe blaty do całkowitego wystudzenia w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Nawet na noc. 
6. Śmietankę ubić mikserem na dosyć sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować do połączenia. 
7. Na pierwszym bezowym blacie wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim bezowym blatem. Wyłożyć drugą porcję kremu. Na wierzchu wyłożyć owoce.   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *