donuty z piekarnika
NA SŁODKO pączki Tłusty czwartek

Maślane donuty z piekarnika

donuty z piekarnika
donuty z piekarnika
donaty z piekarnika
donuty z piekarnika

Donuty to amerykańskie pączki z dziurką. W oryginale smażone, wielokrotnie przeze mnie przygotowywane. Dziś jednak są w zupełnie nowej formie. Pieczone w piekarniku. Szybkie w przygotowaniu i nieco zdrowsze, na masełku. Pyszne, mięciutkie i wilgotne.

Składniki (6 szt. o średnicy 7 cm.):

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g drobnego cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

do dekoracji: lukier, czekolada, dekorki
dodatkowo: foremki do donatów

Sposób przygotowania:

Jajka wymieszać z cukrem i szczyptą soli za pomocą rózgi kuchennej. Dodać stopione, ostudzone masło, wymieszać. Dodać również mleko i ekstrakt waniliowy wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Silikonowe foremki do donatów wypełnić ciastem w 3/4. Formy inne niż silikonowe, trzeba wysmarować wcześniej masłem. Jeżeli zostanie odrobina ciasta można wlać je w foremkę do muffinek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra-dół) ok. 16-17 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć z formy dopiero po przestudzeniu.

Czekoladę mleczną lub ciemną rozpuścić w kąpieli wodnej. Donuty zanurzać do połowy.

Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą lub sokiem z cytryny, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Zanurzać do połowy. Dowolnie udekorować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *