Zapiekanka makaronowa to prosta i pyszna propozycja obiadowa. W tym wydaniu z soczystym, mięciutkim kurczakiem oraz cukinią. Całość zatopiona w sosie beszamelowym.
Składniki (2 osobowa porcja):
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- spora szczypta soli i pieprzu
- 140 g makaronu penne
- 1 pomidor malinowy
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Sos:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 40 g twardego sera dojrzewającego np. Dziugas, Grana Padano
- garść startego sera gołda
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać przyprawy, wymieszać. Usmażyć na oleju lub oliwie (smażyć tylko kilka minut na sporej mocy grzania, aby pozostał soczysty). Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię. Powinna lekko zmięknąć, ale pozostać jędrna. Doprawić solą i pieprzem.
Sos: W niedużym rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę. Smażyć 2 minuty intensywnie mieszając, aby nie spalić masła. Dodać mleko wciąż mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać stary ser. Podgrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można też dodać szczyptę gałki muszkatałowej.
Makaron wymieszać z kurczakiem oraz cukinią. Przenieść do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora oraz posypać startym serem gołda.
Piec w 200 stopniach 20 minut (grzanie góra-dół). Następnie 5 minut z termoobiegiem, aby ser się ładnie zarumienił.