zapiekanka makaronowa z kurczakiem
dania główne makarony WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią

zapiekanka makaronowa z kurczakiem
zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią

Zapiekanka makaronowa to prosta i pyszna propozycja obiadowa. W tym wydaniu z soczystym, mięciutkim kurczakiem oraz cukinią. Całość zatopiona w sosie beszamelowym.

Składniki (2 osobowa porcja):

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • 140 g makaronu penne
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Sos:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 40 g twardego sera dojrzewającego np. Dziugas, Grana Padano
  • garść startego sera gołda
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać przyprawy, wymieszać. Usmażyć na oleju lub oliwie (smażyć tylko kilka minut na sporej mocy grzania, aby pozostał soczysty). Zdjąć z patelni.

Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię. Powinna lekko zmięknąć, ale pozostać jędrna. Doprawić solą i pieprzem.

Sos: W niedużym rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę. Smażyć 2 minuty intensywnie mieszając, aby nie spalić masła. Dodać mleko wciąż mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać stary ser. Podgrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można też dodać szczyptę gałki muszkatałowej.

Makaron wymieszać z kurczakiem oraz cukinią. Przenieść do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora oraz posypać startym serem gołda.

Piec w 200 stopniach 20 minut (grzanie góra-dół). Następnie 5 minut z termoobiegiem, aby ser się ładnie zarumienił.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *