babeczki pająki
muffinki NA SŁODKO

Halloweenowe babeczki

Halloweenowe babeczki pająki. Piernikowe muffinki pokryte ciemną czekoladą, udekorowane cukrowymi oczami oraz anyżowymi żelkami. Tworzą fajny klimat, a w smaku są naprawdę świetne.

Składniki (12-14 szt.):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 130 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka rozm. L
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 120 ml)
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady+ 4 łyżki śmietanki 30%, cukrowe oczka, anyżowe żelki

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę z kakao, przyprawą do piernika, cukrem, proszkiem do pieczenia, oraz solą.
  2. W osobnej misce wymieszać jajka z olejem i mlekiem.
  3. Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać łyżką do połączenia.
  4. W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe papilotki. Wypełnić je po równo ciastem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół), przez ok. 27 minut. Do suchego patyczka. Wystudzić
  6. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.
  7. Babeczki zanurzać w czekoladzie. Udekorować cukrowymi oczkami. Żelki pociąć na mniejsze odcinki i zrobić z nich nogi pająków (babeczki ponacinać nożem i w tych miejscach umieścić paski żelków, wówczas nogi będą się dobrze trzymać).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *