Halloweenowe babeczki pająki. Piernikowe muffinki pokryte ciemną czekoladą, udekorowane cukrowymi oczami oraz anyżowymi żelkami. Tworzą fajny klimat, a w smaku są naprawdę świetne.
Składniki (12-14 szt.):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 130 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka rozm. L
- 1/2 szklanki oleju (ok. 120 ml)
- 200 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 tabliczka ciemnej czekolady+ 4 łyżki śmietanki 30%, cukrowe oczka, anyżowe żelki
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę z kakao, przyprawą do piernika, cukrem, proszkiem do pieczenia, oraz solą.
- W osobnej misce wymieszać jajka z olejem i mlekiem.
- Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać łyżką do połączenia.
- W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe papilotki. Wypełnić je po równo ciastem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół), przez ok. 27 minut. Do suchego patyczka. Wystudzić
- Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Babeczki zanurzać w czekoladzie. Udekorować cukrowymi oczkami. Żelki pociąć na mniejsze odcinki i zrobić z nich nogi pająków (babeczki ponacinać nożem i w tych miejscach umieścić paski żelków, wówczas nogi będą się dobrze trzymać).