Halloweenowe ciasteczka
ciasteczka NA SŁODKO

Halloweenowe ciasteczka

ciasteczka halloweenowe
ciasteczka halloweenowe
ciasteczka halloweenowe

Pyszne czekoladowe ciasteczka, które zostały udekorowane na Halloween. Ciasteczka można przygotować z czekoladowego ciasta, lub klasyczne maślane. Przedstawiam przepis na obie wersje.

PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTECZKA:

Składniki:

  • 140 g ciemnej czekolady
  • 190 g masła
  • szczypta soli
  • 15 g kakao
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z przesianym cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Masa musi być puszysta.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodawać porcjami do masy, miksując na średnich obrotach miksera.
  3. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy. Wymieszać łopatką do połączenia.
  4. Zagnieść kulę, spłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą. Schodzić przez 40 minut w lodówce.
  5. Ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Dosyć grubo rozwałkować.
  6. Wycinać kółka o średnicy 6-7 cm. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub desce. Ponownie schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Jest to konieczne, aby ciasteczka były kruchutkie i delikatne.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół), na środkowym poziomie piekarnika, ok. 10-12 minut. Należy pilnować ciasteczek, aby się nie spaliły.
  8. Upieczone ciasteczka po kilku minutach delikatnie zdjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.

PRZEPIS NA MAŚLANE CIASTECZKA:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Dodać pokrojone zimne masło. Mieszać palcami, rozdrabniając masło, tak aby powstało coś w stylu kruszonki.
  2. Dodać jajko oraz pastę waniliową. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
  3. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1-2 mm. Wycinać kółka (np. od szklanki).
  4. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 8-10 minut. Należy je obserwować, muszą mieć lekko złoty kolor.
  5. Wystudzone ciasteczka udekorować.

Ciasteczka zostały udekorowane klasycznym lukrem oraz żelowymi, cukrowymi pisakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *