drożdżówki z jabłkami
drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami to propozycja na pyszne drożdżówki poza sezonem letnim. Pyszne, mięciutkie i bez użycia jajek. Świeże jabłka można dostać o każdej porze roku. W sezonie jesiennym robię jabłka w słoiki i wtedy przygotowanie takich drożdżówek zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Składniki:

Ciasto (8 drożdżówek):

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 40 g cukru

Nadzienie:

  • ok. 5-6 jabłek
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier (do smaku, ilość w zależności od odmiany jabłek)

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru

dodatkowo: 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki i zalać je letnim mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, cukrem, roztopionym letnim masłem, oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiać ciasto przez 5-7 minut.
  3. Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garneczka. Dodać 2-3 łyżki wody. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka lekko zmiękną a nadmiar wody odparuje. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 równych kulek.
  6. Każdą kulkę spłaszczyć i zrobić wgłębienie. We wgłębieniach umieścić jabłka.
  7. W miseczce wymieszać składniki na kruszonkę. Rozdrobnić palcami, aż składniki się połączą.
  8. Drożdżówki posmarować mlekiem, obsypać kruszonką.
  1. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec ok. 20 minut, aż boki się zarumienią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *