Drożdżówki z jabłkami to propozycja na pyszne drożdżówki poza sezonem letnim. Pyszne, mięciutkie i bez użycia jajek. Świeże jabłka można dostać o każdej porze roku. W sezonie jesiennym robię jabłka w słoiki i wtedy przygotowanie takich drożdżówek zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Składniki:
Ciasto (8 drożdżówek):
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 70 g masła
- 40 g cukru
Nadzienie:
- ok. 5-6 jabłek
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- cukier (do smaku, ilość w zależności od odmiany jabłek)
Kruszonka:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
dodatkowo: 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki i zalać je letnim mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia.
- W dużej misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, cukrem, roztopionym letnim masłem, oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiać ciasto przez 5-7 minut.
- Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garneczka. Dodać 2-3 łyżki wody. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka lekko zmiękną a nadmiar wody odparuje. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 równych kulek.
- Każdą kulkę spłaszczyć i zrobić wgłębienie. We wgłębieniach umieścić jabłka.
- W miseczce wymieszać składniki na kruszonkę. Rozdrobnić palcami, aż składniki się połączą.
- Drożdżówki posmarować mlekiem, obsypać kruszonką.

- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec ok. 20 minut, aż boki się zarumienią.