Eklerki to pyszny deser z ciasta parzonego. W tej wersji, klasyczne z domowym kremem budyniowym. Wspaniały, podzielny deser.
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 125 g masła
- 250 ml wody
- 4 jajka (ok. 220 g.)
- 1 łyżeczka cukru pudru do posypania wierzchu
Krem budyniowy:
- 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe (2 x 40 g)
- 280 g masła
Polewa czekoladowa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g ciemnej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 250 ml wody. Dodać masło. Zagotować. Zdjąć z grzania. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa ładnie się połączy i nie będzie grudek. Ponownie włączyć grzanie na niedużej mocy i cały czas mieszając podgrzewać 1-2 minuty. Masa powinna ładnie odchodzić od ścian garnka. Masę wystudzić. Może być letnia.
Dodawać pojedynczo jajka po każdym miksując. Gdy masa się połączy z jajkiem, dodawać kolejne. Zamiast miksować można po prostu mieszać szpatułką.
Masę przenieść do rękawa cukierniczego z szeroką tylką z ząbkami.
Wyciskać paski o długości 8-10 cm. na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy pomiędzy paskami gdyż urosną w trakcie pieczenia. Wierzch delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po włożeniu, zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec ok. 40 minut. Do ładnego złocistego koloru. Po upieczeniu całkowicie wystudzić na kratce.
Przeciąć na pół.
Czekoladę połamać na kostki. Wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli parowej. Posmarować górne połówki eklerków.
Krem budyniowy.
2/3 szklanki mleka odlać do miseczki i rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Wlać proszek budyniowy. Ciągle mieszając zagotować masę. Zmniejszyć grzanie i gotować 2 minuty ciągle mieszając. Wystudzić.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na jasny puch. Dodawać po łyżce budyń miksując. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na dolne połówki wycisnąć krem budyniowy. Przykryć górnymi, pokrytymi czekoladą połówkami.
Polecam obejrzeć film, jak przygotować eklerki: