Dawno nie jadłam tak pysznego kremu! Krem budyniowo-wiśniowy na bazie domowego budyniu. Wyszedł niesamowicie pyszny. Osobiście nie przepadam za budyniami, a ten krem przeszedł moje oczekiwania. Do tego idealnie pasuje na kruche ciasto.
Składniki (blacha ok. 22x30cm):
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 200 g zimnego masła
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (40g)
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (30g)
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 200 g cukru
- 400 g wydrylowanych wiśni (mrożone lub świeże)
Sposób przygotowania:
1. Masło pokroić na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
2. Ciasto, rozwałkować i wylepić nim dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach ok. 22 cm x 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Na złoty kolor.
3. Wiśnie umieścić w garneczku, dodać 2 łyżki cukru (z przepisanego cukru). Gotować kilka minut, aż wiśnie puszczą sok. Zblendować na na gładki mus. Kilka łyżek musu odłożyć na polewę.
4. Mleko wymieszać z cukrem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Zagotować, ciągle mieszając. Po zagotowaniu, gotować kilka minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Dodać żółtka. Wymieszać. Dodać mus wiśniowy. Zagotować krem i zdjąć z grzania. Gdy lekko przestygnie, przykryć folią, tak aby folia dotykała kremu. Całkowicie wystudzić.
5. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Dodawać porcjami krem budyniowy. Zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto.
6. Wierzch polać odłożonym wcześniej musem. Opcjonalnie można go wcześniej zagotować ze szczyptą mąki lub pektyn, aby go zagęścić.