Ciasto bardzo proste i mało pracochłonne. Improwizacja, kiedy macie niewiele czasu i składników, a chce zrobić pyszne ciasto.
Składniki (tortownica o średnicy: 24 cm):
- 2 jajka rozm. L
- 70 g mąki tortowej
- 40 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru z pomarańczą lub wanilią (można też dodać trochę otartej skórki)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
dodatkowo: 2 małe banany, 1 galaretka cytrynowa, 1 galaretka agrestowa, 200 ml śmietanki 30%, cukier puder 1-2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na dużych obrotach. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać cukier z pomarańczą lub wanilią, lub skórkę. Krótko zmiksować.
2. Dodać łyżkę oleju i mleka oraz sok z cytryny. Wymieszać delikatnie łyżką lub silikonową łopatką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Dodawać porcjami, delikatnie mieszając łyżką lub łopatką.
3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką. Włożyć na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 13-15 minut. Biszkopt musi mieć złocisty kolor, Wystudzić.
4. Galaretkę cytrynową rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody. Przestudzić obie galaretki.
5. Śmietankę 30% ubić. Cały czas miksując, dodawać tężejącą galaretkę agrestową. Wyłożyć na wystudzony biszkopt. Schłodzić w lodówce 15 minut.
6. Na wierzchu ułożyć plasterki banana. Od razu zalać lekko tężejącą galaretką cytrynową. Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.