muffinki z wiśniami
muffinki NA SŁODKO

Muffinki z wiśniami

muffinki z wiśniami
muffinki z wiśniami

Wiśnie są absolutnie świetnym dodatkiem do muffinek! Idealne zarówno w wersji bardzo czekoladowej, jak i klasycznej. Obie wersje są bardzo pyszne, dlatego poniżej przedstawiam przepisy na nie.

MUFFINKI KLASYCZNE Z WIŚNIAMI

Składniki (12 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki 250 ml)
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka rozm. L
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 115 ml)
  • niepełna szklanka mleka (3/4 szklanki)
  • 250 g wiśni (1 szklanka)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier. Wymieszać.
  2. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, olej oraz jajko. Bardzo dobrze się miesza za pomocą rózgi kuchennej.
  3. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać wiśnie, delikatnie wymieszać.
  4. W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe foremki do muffinek (zamiast tego można wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką). Wypełnić je ciastem.
  5. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut (do suchego patyczka).

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z WIŚNIAMI

Składniki (12 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki 250 ml)
  • 140 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka rozm. L
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 115 ml)
  • niepełna szklanka mleka (3/4 szklanki)
  • 50 g posiekanej czekolady (ciemna lub mleczna)
  • 250 g wiśni (1 szklanka)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier oraz kakao. Wymieszać.
  2. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, olej oraz jajko. Bardzo dobrze się miesza za pomocą rózgi kuchennej.
  3. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać wiśnie, oraz posiekaną czekoladę delikatnie wymieszać. W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe foremki do muffinek (zamiast tego można wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką). Wypełnić je ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
muffinki z wiśniami
muffinki z wiśniami
babeczki z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *