Wiśnie są absolutnie świetnym dodatkiem do muffinek! Idealne zarówno w wersji bardzo czekoladowej, jak i klasycznej. Obie wersje są bardzo pyszne, dlatego poniżej przedstawiam przepisy na nie.
MUFFINKI KLASYCZNE Z WIŚNIAMI
Składniki (12 sztuk):
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki 250 ml)
- 150 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka rozm. L
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju (ok. 115 ml)
- niepełna szklanka mleka (3/4 szklanki)
- 250 g wiśni (1 szklanka)
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier. Wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, olej oraz jajko. Bardzo dobrze się miesza za pomocą rózgi kuchennej.
- Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać wiśnie, delikatnie wymieszać.
- W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe foremki do muffinek (zamiast tego można wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką). Wypełnić je ciastem.
- Piec w 180 stopniach ok. 25 minut (do suchego patyczka).
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z WIŚNIAMI
Składniki (12 sztuk):
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki 250 ml)
- 140 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka rozm. L
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju (ok. 115 ml)
- niepełna szklanka mleka (3/4 szklanki)
- 50 g posiekanej czekolady (ciemna lub mleczna)
- 250 g wiśni (1 szklanka)
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier oraz kakao. Wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, olej oraz jajko. Bardzo dobrze się miesza za pomocą rózgi kuchennej.
- Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać wiśnie, oraz posiekaną czekoladę delikatnie wymieszać. W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe foremki do muffinek (zamiast tego można wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką). Wypełnić je ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).