Mini ziemniaki Hasselback zostały przygotowane z niedużych, młodych ziemniaków. Wyszły idealnie. Chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Jest to świetna, atrakcyjna forma podania ziemniaków.
Składniki (2 osobowa porcja):
- 600 g młodych niedużych ziemniaków (ok. 13sztuk)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/3 łyżeczki mielonych nasion kolendry (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać pozostałe przyprawy oraz olej. Wymieszać.
2. Ziemniaki porządnie wyszorować lub obrać. Za pomocą ostrego nożna, ostrożnie ponacinać każdego ziemniaka, co 2 mm, na głębokość ok. 3/4 ziemniaka. Należy uważać, żeby nie przeciąć go całkowicie. Aby praca szła szybko, warto zrobić z czegoś dystans, który uniemożliwi całkowite przecięcie ziemniaka. Ja podkładam sobie drugą deskę.
3. Dobrze skropić ziemniaki większą częścią marynaty. Smarując tak, aby poszczególne nacięcia ziemniaków (te przegródki) w środku były natłuszczone. 1/3 marynaty będzie potrzebna do skropienia w trakcie pieczenia.
4. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. W połowie pieczenia skropić pozostałą marynatą (świetnie sprawdzi się silikonowy pędzel) i włączyć termoobieg, aby ziemniaki zrobiły się wspaniale chrupiące.