mazurek kajmakowy
ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy

Pyszny, kruchy i bardzo słodki mazurek wielkanocny. Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Kajmakowy mazurek nie jest pracochłonny, a efekt jest fantastyczny.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy można wykonać samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/domowy-cukier-waniliowy/)
  • 2 żółtka rozmiar L
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • dodatkowo:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub 1 opakowanie gotowego kajmaku)
  • bakalie do dekoracji: migdały, orzechy, suszone morele itp.

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę mleka skondensowanego, słodzonego włożyć do sporego garnka i zalać wodą tak, aby puszka była przykryta wodą. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 2,5 – 3 h. Po zakończeniu gotowania ostrożnie wyjąć puszkę z wody i całkowicie wystudzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby puszka dobrze wystygła przez noc.
  2. Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kawałki, zimne masło. Posiekać nożem, tak aby powstała kruszona z mąki i masła.
  3. Dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około godzinę.
  4. Dno blachy o wymiarach ok. 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Z resztek ciasta uformować ozdobny wałeczek na boki ciasta.
  6. Nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 -25 minut, aż nabierze rumiany kolor.
  7. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę kajmakową i równo rozsmarować. Mazurek udekorować bakaliami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *