
Pyszny, kruchy i bardzo słodki mazurek wielkanocny. Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Kajmakowy mazurek nie jest pracochłonny, a efekt jest fantastyczny.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy można wykonać samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/domowy-cukier-waniliowy/)
- 2 żółtka rozmiar L
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- dodatkowo:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub 1 opakowanie gotowego kajmaku)
- bakalie do dekoracji: migdały, orzechy, suszone morele itp.
Sposób przygotowania:
- Puszkę mleka skondensowanego, słodzonego włożyć do sporego garnka i zalać wodą tak, aby puszka była przykryta wodą. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 2,5 – 3 h. Po zakończeniu gotowania ostrożnie wyjąć puszkę z wody i całkowicie wystudzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby puszka dobrze wystygła przez noc.
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kawałki, zimne masło. Posiekać nożem, tak aby powstała kruszona z mąki i masła.
- Dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około godzinę.
- Dno blachy o wymiarach ok. 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Z resztek ciasta uformować ozdobny wałeczek na boki ciasta.
- Nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 -25 minut, aż nabierze rumiany kolor.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć masę kajmakową i równo rozsmarować. Mazurek udekorować bakaliami.