

To kolejna odsłona mięciutkich pierników. A te wyszły wyjątkowo pyszne!
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 150 ml mleka 2% lub 3,2 %
- 25 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 120 g miodu
- czekolada mleczna, ciemna lub biała do oblania pierników
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać miód, olej oraz mleko. Krótko zmiksować do połączenia składników.
Ciasto przenieść do rękawa cukierniczego z dużym otworem (ok. 2 cm.)
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać pierniki zachowując odstępy między nimi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, grzanie góra-dół ok. 10-12 minut.
Wystudzone pierniczki zdjąć z blaszki i oblać roztopioną czekoladą.