miękkie pierniczki
Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

Obłędnie mięciutkie pierniki

miękkie pierniki
miękkie pierniki

To kolejna odsłona mięciutkich pierników. A te wyszły wyjątkowo pyszne!

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 ml mleka 2% lub 3,2 %
  • 25 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 120 g miodu
  • czekolada mleczna, ciemna lub biała do oblania pierników

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać miód, olej oraz mleko. Krótko zmiksować do połączenia składników.

Ciasto przenieść do rękawa cukierniczego z dużym otworem (ok. 2 cm.)

Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać pierniki zachowując odstępy między nimi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, grzanie góra-dół ok. 10-12 minut.

Wystudzone pierniczki zdjąć z blaszki i oblać roztopioną czekoladą.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *