Pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka. Z dodatkiem suszonych owoców oraz orzechów. Po upieczeniu oblane czekoladą. Ciasteczka robi się bardzo szybko i mało przy nich pracy.
Składniki:
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 jajka
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g bakalii (orzechy, migdały, suszone morele, żurawina)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Bakalie posiekać. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić palcami. Dodać jajka i bakalie. Zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować dwa wałki i zawinąć je w folię spożywczą. Mogą różnić się długością. Ważne, żeby były podobnej grubości (średnica ok. 5 cm). Włożyć do zamrażalnika na ok. 40 minut.
Odwinąć z foli i ostrym nożem pokroić w ok. 1 cm plastry.
Gotowe plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec w 180 stopniach ok. 18 minut (grzanie góra-dół). Do lekko złocistego koloru. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce i oblać roztopioną czekoladą lub lukrem.