ciasteczka z bakaliami
ciasteczka NA SŁODKO

Ciasteczka z bakaliami

ciasteczka z bakaliami
ciasteczka z bakaliami
ciasteczka z bakaliami

Pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka. Z dodatkiem suszonych owoców oraz orzechów. Po upieczeniu oblane czekoladą. Ciasteczka robi się bardzo szybko i mało przy nich pracy.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii (orzechy, migdały, suszone morele, żurawina)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Bakalie posiekać. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić palcami. Dodać jajka i bakalie. Zagnieść ciasto.

Z ciasta uformować dwa wałki i zawinąć je w folię spożywczą. Mogą różnić się długością. Ważne, żeby były podobnej grubości (średnica ok. 5 cm). Włożyć do zamrażalnika na ok. 40 minut.

Odwinąć z foli i ostrym nożem pokroić w ok. 1 cm plastry.

Gotowe plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec w 180 stopniach ok. 18 minut (grzanie góra-dół). Do lekko złocistego koloru. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce i oblać roztopioną czekoladą lub lukrem.

ciasteczka z bakaliami
kruche ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *