drożdżówki z agrestem
drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżówki z agrestem

drożdżówki z agrestem

Pyszne, sezonowe drożdżówki z agrestem. Mięciutkie ciasto i pyszny wsad owocowy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 220 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 400 g agrestu

dodatkowo: 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru (2 kopiaste łyżki)

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru oraz połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  2. Do miski przełożyć mąkę. Dodać sól, pozostały cukier, pozostałe mleko, zaczyn z drożdży, roztopione, przestudzone masło oraz jajko i żółtko.
  3. Całość wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) ok. 10 minut. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i odchodzić od ścian miski. Najlepiej nie doczyniać zbyt dużo dodatkowej mąki, aby drożdżówki po upieczeniu, nie były twarde.
  4. Ciasto w misce przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoja objętość.
  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 części. Z każdej uformować kulkę, którą następnie spłaszczyć. W środku zrobić wgłębienie (za pomocą dłoni lub dnem kubka).
  2. We wgłębieniach umieścić owoce. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut.
  3. Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w miseczce i palcami rozcierać, aż do uzyskania kruszonki. Brzegi drożdżówek posmarować mlekiem, a następnie obsypać drożdżówki kruszonką.
drożdżówki z owocami
  1. Piec w 175 stopniach ok. 20-25 minut.
drożdżówki z agrestem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *