Pyszne, sezonowe drożdżówki z agrestem. Mięciutkie ciasto i pyszny wsad owocowy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 25 g świeżych drożdży
- 220 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 400 g agrestu
dodatkowo: 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g zimnego masła
- 30 g cukru pudru (2 kopiaste łyżki)
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru oraz połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Do miski przełożyć mąkę. Dodać sól, pozostały cukier, pozostałe mleko, zaczyn z drożdży, roztopione, przestudzone masło oraz jajko i żółtko.
- Całość wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) ok. 10 minut. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i odchodzić od ścian miski. Najlepiej nie doczyniać zbyt dużo dodatkowej mąki, aby drożdżówki po upieczeniu, nie były twarde.
- Ciasto w misce przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoja objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 części. Z każdej uformować kulkę, którą następnie spłaszczyć. W środku zrobić wgłębienie (za pomocą dłoni lub dnem kubka).
- We wgłębieniach umieścić owoce. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut.
- Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w miseczce i palcami rozcierać, aż do uzyskania kruszonki. Brzegi drożdżówek posmarować mlekiem, a następnie obsypać drożdżówki kruszonką.
- Piec w 175 stopniach ok. 20-25 minut.