Ciasteczka są wprost fantastyczne! rozpływają się w ustach. Masło orzechowe jest wyczuwalne, idealne dla osób które je uwielbiają.
Składniki:
- 130 g masła orzechowego
- 100 g masła
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 posiekanej czekolady (może być ciemna, mleczna lub nawet biała)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Włożyć na ok. 40 minut do lodówki.
Z masy formować dosyć spore, lekko spłaszczone kulki. 12 kulek po 50 g każda. Lepiej zrobić grusze kulki, gdyż podczas pieczenia nieco się spłaszczą.
Piec w 185 stopniach ok. 18-20 min. Małe ciasteczka będą się piekły krócej. Polecam jednak mniej, większych ciasteczek. Wtedy w środku są takie pyszne i delikatne.
Pieczone po raz kolejny: