Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowym
dania główne WYTRAWNIE

Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowym

tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowym

Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowym. Pyszny, aromatyczny sos kurkowy. Szybki do przygotowania, bez skomplikowanych składników. Idealny do makaronu. Dodatek niewielkiej ilości curry, świetnie komponuje się z kurkami. Koniecznie dodajcie.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g kwaśnej śmietany 18% (4 kopiaste łyżki)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki curry
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokroić w paski. Wymieszać z przyprawami. Usmażyć na oliwie lub oleju, aż mięso będzie ścięte (kilka minut na sporej mocy grzania).
  2. Kurki dobrze oczyścić z piachu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Kurczaka zgarnąć na połowę patelni. Na drugiej połowie podsmażyć cebulę, a następnie czosnek. Wymieszać całą zawartość patelni.
  3. Dodać masło oraz kurki. Dusić kilka minut.
  4. Dodać śmietankę 30% oraz 18%. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem. Opcjonalnie zagęścić mąką pszenną: wymieszać płaską łyżeczkę mąki z 2 łyżkami zimnej wody. Wlać do sosu. Wymieszać. Zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *