Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowym. Pyszny, aromatyczny sos kurkowy. Szybki do przygotowania, bez skomplikowanych składników. Idealny do makaronu. Dodatek niewielkiej ilości curry, świetnie komponuje się z kurkami. Koniecznie dodajcie.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g kwaśnej śmietany 18% (4 kopiaste łyżki)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki curry
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić w paski. Wymieszać z przyprawami. Usmażyć na oliwie lub oleju, aż mięso będzie ścięte (kilka minut na sporej mocy grzania).
- Kurki dobrze oczyścić z piachu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Kurczaka zgarnąć na połowę patelni. Na drugiej połowie podsmażyć cebulę, a następnie czosnek. Wymieszać całą zawartość patelni.
- Dodać masło oraz kurki. Dusić kilka minut.
- Dodać śmietankę 30% oraz 18%. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem. Opcjonalnie zagęścić mąką pszenną: wymieszać płaską łyżeczkę mąki z 2 łyżkami zimnej wody. Wlać do sosu. Wymieszać. Zagotować.