Klasyczny chlebek bananowy już był, przepis znajdziecie tutaj: chlebek bananowy. W związku z tym, że tak bardzo go polubiliśmy, teraz postanowiłam trochę urozmaicić przepis i zrobiłam kakaowy chlebek bananowy. Jest pyszny, delikatny, nie jest przesadnie słodki, gdyż zrobiłam go z cukrem trzcinowym. Zastępuje zarówno śniadanie, a także deser.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany + 1 banan na wierzch
- 270 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao
- 130 g drobnego cukru trzcinowego lub białego
- 150 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Masło o temp pokojowej utrzeć z cukrem, za pomocą miksera. Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując.
2. Trzy banany obrać, a następnie rozgnieść widelcem. Dodać do masy. Wymieszać łyżką lub łopatką.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać bezpośrednio do całości. Wymieszać łyżką lub łopatką.
4. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 13 cm, lub nawet trochę większą, posmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto.
5. Jednego banana obrać i przekroić wzdłuż. Położyć na wierzchu ciasta i lekko go wcisnąć.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 55 minut. Przed wyjęciem koniecznie sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.