kakaowy chlebek bananowy
ciasta NA SŁODKO śniadanie

Kakaowy chlebek bananowy

kakaowy chlebek bananowy

Klasyczny chlebek bananowy już był, przepis znajdziecie tutaj: chlebek bananowy. W związku z tym, że tak bardzo go polubiliśmy, teraz postanowiłam trochę urozmaicić przepis i zrobiłam kakaowy chlebek bananowy. Jest pyszny, delikatny, nie jest przesadnie słodki, gdyż zrobiłam go z cukrem trzcinowym. Zastępuje zarówno śniadanie, a także deser. 

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany + 1 banan na wierzch 
  • 270 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao 
  • 130 g drobnego cukru trzcinowego lub białego
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
1. Masło o temp pokojowej utrzeć z cukrem, za pomocą miksera. Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując. 
2. Trzy banany obrać, a następnie rozgnieść widelcem. Dodać do masy. Wymieszać łyżką lub łopatką. 
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać bezpośrednio do całości. Wymieszać łyżką lub łopatką. 
4. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 13 cm, lub nawet trochę większą, posmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto. 
5. Jednego banana obrać i przekroić wzdłuż. Położyć na wierzchu ciasta i lekko go wcisnąć.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 55 minut. Przed wyjęciem koniecznie sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *