To ciasto bardzo polecam dla fanów kokosa i ananasa. Krem wykonałam na bazie śmietany, sera mascarpone i białej czekolady. Wyszedł obłędnie pyszny! Dodatkowo podprażony kokos podbija smak i aromat ciasta. Prażony kokos to świetny dodatek do ciast i deserów. Ważna jest także jakość ananasa. Pamiętajcie, że ananas ananasowi nie równy. Na rynku bywają takie, które mają niewiele smaku i są twarde, a są też takie pełne smaku, soczyste i miękkie.
Polecam Dole i Del Monte.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka rozm. L
- 60 g cukru
- 10 g cukru z wanilią
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka mleka
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g sera mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 50 ml likieru pina colada lub kokosowego
- puszka ananasa
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami, po łyżce cukier, wymieszany z cukrem z wanilią, cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty i wysoki. Dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijając 30 sek.
Dodać olej, sok z cytryny oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
Dno blachy o wymiarach 22 x 30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć biszkopt. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez ok. 12-15 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.
Biszkopt delikatnie nasączyć likierem. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć na nasączony biszkopt.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę prosto z lodówki ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Porcjami dodać przestudzoną, ale płynną czekoladę. Krótko zmiksować.
Dodać 70 g wiórek kokosowych. Delikatnie wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na ciasto.
30 g wiórek kokosowych uprażyć na suchej patelni. Wystudzić i wysypać na wierzch.
Ciasto przechowywać w lodówce.