Klasyczna waniliowa panna cotta w połączeniu z jeżynową galaretką. Przepyszne połączenie, które nie wymaga już żadnych dodatków.
Składniki:
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 ml mleka
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
- 10-11 g żelatyny
- 40 ml wody
- 300 g jeżyn (mogą być mrożone)
- 2 łyżki wody
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny (6 g) + 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić.
Śmietankę wraz z mlekiem i cukrem umieścić w rondelku. Mieszając podgrzewać, aż stanie się gorąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Zdjąć z grzania. Dodać namoczoną żelatynę. Mieszać co całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić.
Rozlać do silikonowych foremek na muffinki lub do szklanych/ceramicznych miseczek. Wypełniając je do 2/3 wysokości foremki. Schłodzić w lodówce aż stężeje.
Jeżyny umieścić w rondelku. Dodać cukier i 2 łyżki wody. Gotować ok. 8-10 minut. Aż owoce puszczą sok i lekko się rozgotują. Przecedzić. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody (przez kilka minut), dodać do gorącego soku jeżynowego. Wymieszać do rozpuszczenia. Dopełnić do 200 ml wodą. Wystudzić.
Wylać na stężałą warstwę śmietankową. Ponownie schłodzić w lodówce kilka godzin.
Miseczki z deserem ostrożnie zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie. Dzięki temu łatwo wyjdą z foremek. Należy uważać, aby woda nie dostała się do deserów. Desery wyłożyć do góry dnem na talerzyki.