Anielskie oczy
Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

Anielskie oczy

anielskie oczka
anielskie ciasteczka
anielskie ciasteczka

To pyszne, świąteczne ciasteczka. Dzięki mące migdałowej, oraz dodatkowi prawdziwego masła są delikatne i kruche. Wręcz rozpływają się w ustach.

Składniki (45 szt.):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • 80 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
  • 200 g masła
  • 2 żółtka

dodatkowo: kilka łyżek marmolady lub dżemu, oraz cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto (mikserem lub ręcznie). Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Odrywać po kawałku schłodzonego ciasta i w dłoniach formować kulki (wielkości orzecha włoskiego). Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Końcem drewnianej łyżki zrobić dziurki na środku ciastek. Powstałe wgłębienia wypełnić marmoladą.

Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 15-20 minut. Wierzch powinien być lekko zarumieniony. Wystudzić na kratce i obsypać cukrem pudrem.

ciasteczka anielskie oczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *