To pyszne, świąteczne ciasteczka. Dzięki mące migdałowej, oraz dodatkowi prawdziwego masła są delikatne i kruche. Wręcz rozpływają się w ustach.
Składniki (45 szt.):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub pasty waniliowej
- szczypta soli
- 80 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
- 200 g masła
- 2 żółtka
dodatkowo: kilka łyżek marmolady lub dżemu, oraz cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto (mikserem lub ręcznie). Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Odrywać po kawałku schłodzonego ciasta i w dłoniach formować kulki (wielkości orzecha włoskiego). Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Końcem drewnianej łyżki zrobić dziurki na środku ciastek. Powstałe wgłębienia wypełnić marmoladą.
Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 15-20 minut. Wierzch powinien być lekko zarumieniony. Wystudzić na kratce i obsypać cukrem pudrem.