Fantastyczne świąteczne czekoladki z bakaliami. Takie domowe czekoladki można nadziać dowolnymi składnikami. Wyglądają pięknie i mogą stanowić prezent.
Składniki:
czekolada mleczna, ciemna, biała lub karmelowa (w zależności jaki kolor i smak chcecie uzyskać)
garść bakali (orzechy, migdały, pistacje, suszone owoce np. rodzynki lub inne ulubione)
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na niedużej mocy często mieszając.
Niewielką ilość czekolady wlać do foremek, aby dno było wypełnione (można rozsmarować pędzelkiem). Następnie umieścić posiekane bakalie i dopełnić czekoladą. Uderzyć kilkakrotnie foremką, aby pozbyć się powietrza i wypełnić dokładnie przestrzenie. Można też wymieszać wykałaczką. Włożyć na kilka godzin do lodówki celem stężenia.