To sernik na zimno, bez pieczenia. Idealne ciasto na Wielkanoc. Pyszny sernik, przy którym tak naprawdę nie ma dużo pracy.
Składniki (blaszka 24 cm x 24 cm):
- 1 puszka połówek moreli (ok. 300 g po odsączeniu)
- 120 g biszkoptów
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 galaretki krystaliczne (cytrynowa lub truskawkowo waniliowa)
- 200 ml śmietanki 30%
- 60 g cukru pudru
dodatkowa galaretka krystaliczna na wierzch (smak dowolny)
Sposób przygotowania:
2 galaretki krystaliczne rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Mieszać tak długo, aż się rozpuści proszek. Odstawić do przestudzenia w temp pokojowej.
Dno blachy oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć biszkoptami, w razie potrzeby przyciąć je, aby wypełnić dno blachy.
Śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem. Ubijać, aż zgęstnieje.
Twaróg przenieść do sporej miski. Dodać, przestudzoną, jeszcze letnią galaretkę (nie studzić aż będzie zimna, gdyż szybko tężeje). Miksować do połączenia.
Dodać ubitą śmietanę. Zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia. Powstałą masę delikatnie wylać na biszkopty. Wierzch wyrównać. Włożyć do lodówki.
Morele odsączyć z zalewy. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 380-400 ml gorącej wody. Wystudzić.
Na wierzch ciasta wyłożyć połówki moreli. Następnie zalać je schłodzoną galaretką. Schłodzić kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce.