To klasyczne jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Dojrzały, kwaskowy rabarbar w towarzystwie pysznej słodkiej kruszonki, oraz jogurtowego ciasta, to połączenie idealne!
Składniki (blaszka 24 cm x 24 cm):
- 1 kubeczek 170 g jogurtu greckiego
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka rozm. L
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g drobnego cukru
- 170 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 400-430 g rabarbaru
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 90 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier (najlepiej drobny). Dodać także zimne masło. Rozdrabniać palcami, aż powstanie kruszonka. Miseczkę przykryć i włożyć do lodówki.
Rabarbar pokroić w 1-2 cm kawałki.
Jajka ubić z cukrem na puch (trwa to kilka minut).
Dodać jogurt oraz olej. Wymieszać rózgą kuchenną lub łyżką.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie delikatnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.
Ciasto odstawić. W tym czasie przygotować blachę 24 cm. x 24 cm. wyłożoną papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto przełożyć do blaszki. Na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar, oraz kruszonkę prosto z lodówki.
Piec w 180 stopniach ok. 50-60 min. Do suchego patyczka.