ciasto z rabarbarem i kruszonką
ciasta NA SŁODKO

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

ciasto z rabarbarem i kruszonką
ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem i kruszonką

To klasyczne jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Dojrzały, kwaskowy rabarbar w towarzystwie pysznej słodkiej kruszonki, oraz jogurtowego ciasta, to połączenie idealne!

Składniki (blaszka 24 cm x 24 cm):

  • 1 kubeczek 170 g jogurtu greckiego
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka rozm. L
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g drobnego cukru
  • 170 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 400-430 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 90 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier (najlepiej drobny). Dodać także zimne masło. Rozdrabniać palcami, aż powstanie kruszonka. Miseczkę przykryć i włożyć do lodówki.

kruszonka

Rabarbar pokroić w 1-2 cm kawałki.

Jajka ubić z cukrem na puch (trwa to kilka minut).

Dodać jogurt oraz olej. Wymieszać rózgą kuchenną lub łyżką.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie delikatnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

Ciasto odstawić. W tym czasie przygotować blachę 24 cm. x 24 cm. wyłożoną papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Ciasto przełożyć do blaszki. Na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar, oraz kruszonkę prosto z lodówki.

Piec w 180 stopniach ok. 50-60 min. Do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *