

Świąteczne, kruche ciasteczka z dodatkiem mąki migdałowej. Pyszne, delikatne ciasteczka. Oblane czekoladą i posypane posiekanymi pistacjami i płatkami migdałów.
Składniki:
- 200 g masła
- 300 g mąki tortowej
- 100 g mąki migdałowej (lub drobno zmiksowanych migdałów)
- 1 duże jajko
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
do dekoracji: biała, mleczna i ciemna czekolada, posiekane pistacje, suszona żurawina, pokruszone pierniki
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę tortową i migdałową, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami tworząc kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, na grubość ok. 2-3 mm. Powycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut. Do złocistego koloru.
Wystudzone ciasteczka posmarować roztopioną czekoladą i posypać dowolnymi dodatkami.