świąteczne ciasteczka
Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

Świąteczne, migdałowe ciasteczka

świąteczne ciasteczka
świąteczne ciasteczka

Świąteczne, kruche ciasteczka z dodatkiem mąki migdałowej. Pyszne, delikatne ciasteczka. Oblane czekoladą i posypane posiekanymi pistacjami i płatkami migdałów.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g mąki migdałowej (lub drobno zmiksowanych migdałów)
  • 1 duże jajko
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

do dekoracji: biała, mleczna i ciemna czekolada, posiekane pistacje, suszona żurawina, pokruszone pierniki

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mąkę tortową i migdałową, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami tworząc kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, na grubość ok. 2-3 mm. Powycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut. Do złocistego koloru.

Wystudzone ciasteczka posmarować roztopioną czekoladą i posypać dowolnymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *