schabowy po chłopsku
dania główne WYTRAWNIE

Schabowy po chłopsku

schabowy po chłopsku
schabowy po chłopsku
schabowy po chłopsku

Komu znudziły się klasyczne schabowe, to dzięki tym dodatkom pokochacie je na nowo! Kotlety schabowe po chłopsku, podane są z bekonem i farszem z cebulki i ogórka kiszonego. Naprawdę świetne połączenie.

Sprawdźcie również przepis na kotlety po gdańsku https://justynagotuje.pl/kotlet-po-gdansku/

Składniki (2 osobowa porcja):

  • 2 plastry schabu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • smalec, masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Dodatki:

  • 4 cienkie plastry boczku parzonego lub wędzonego
  • 1/2 niedużej cebulki czerwonej lub żółtej
  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego

Sposób przygotowania:

Plastry schabu dokładnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem oraz delikatnie słodką mieloną papryką. Każdy plaster obtoczyć mące, następnie w rozkłóconym jajku z łyżką mleka, na koniec w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, tak aby dno było pokryte cienką warstwą. Smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

Plastry bekonu podsmażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni, a nadmiar tłuszczu wytopi. Zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony w kostkę ogórek kiszony. Wymieszać, podsmażać 2 minuty.

Na gorących kotletach umieścić plastry bekonu i pozostały farsz.

Jako dodatki świetnie sprawdzą się ziemniaki gotowane lub pieczone, puree, panierowany kalafior lub surówka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *