Komu znudziły się klasyczne schabowe, to dzięki tym dodatkom pokochacie je na nowo! Kotlety schabowe po chłopsku, podane są z bekonem i farszem z cebulki i ogórka kiszonego. Naprawdę świetne połączenie.
Sprawdźcie również przepis na kotlety po gdańsku https://justynagotuje.pl/kotlet-po-gdansku/
Składniki (2 osobowa porcja):
- 2 plastry schabu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- kilka łyżek bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- smalec, masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Dodatki:
- 4 cienkie plastry boczku parzonego lub wędzonego
- 1/2 niedużej cebulki czerwonej lub żółtej
- 2 łyżki pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego
Sposób przygotowania:
Plastry schabu dokładnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem oraz delikatnie słodką mieloną papryką. Każdy plaster obtoczyć mące, następnie w rozkłóconym jajku z łyżką mleka, na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, tak aby dno było pokryte cienką warstwą. Smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Plastry bekonu podsmażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni, a nadmiar tłuszczu wytopi. Zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony w kostkę ogórek kiszony. Wymieszać, podsmażać 2 minuty.
Na gorących kotletach umieścić plastry bekonu i pozostały farsz.
Jako dodatki świetnie sprawdzą się ziemniaki gotowane lub pieczone, puree, panierowany kalafior lub surówka.