Dodatek ziół do ciasta to naprawdę świetny patent! Fajne urozmaicenie od tradycyjnego smaku ciasta drożdżowego. Te wegetariańskie bułeczki, są pyszne zarówno na ciepło i jak i na zimno. Pyszne na wynos, na drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 450 lub 550
- 3-4 g suszonych drożdży
- 120-130 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g stopionego masła
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- 1 łyżeczka oregano
pozostałe składniki: - 400 g pieczarek
- 1-2 łyżki oleju
- 60 g żółtego sera
- 20 g parmezanu
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszać mąkę z przyprawami, solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Dodać letnie mleko oraz roztopione, letnie masło. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki.
- Ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni, na oleju podsmażyć pieczarki. Smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę. Rozpłaszczyć je w dłoniach, a w środku zrobić wgłębienie.
- Wgłębienia wypełnić podsmażonymi pieczarkami, a następnie posypać startymi serami. Odstawić na 15 minut, do ponownego wyrośnięcia.
- Piec w 190 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 15-18 minut.