ziołowe pizzerinki z pieczarkami
inne wypieki przekąski śniadanie wegetariańskie WYTRAWNIE

Ziołowe bułeczki z pieczarkami i serem

pizzerinki z pieczarkami

Dodatek ziół do ciasta to naprawdę świetny patent! Fajne urozmaicenie od tradycyjnego smaku ciasta drożdżowego. Te wegetariańskie bułeczki, są pyszne zarówno na ciepło i jak i na zimno. Pyszne na wynos, na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 450 lub 550
  • 3-4 g suszonych drożdży
  • 120-130 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka oregano
    pozostałe składniki:
  • 400 g pieczarek
  • 1-2 łyżki oleju
  • 60 g żółtego sera
  • 20 g parmezanu
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszać mąkę z przyprawami, solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Dodać letnie mleko oraz roztopione, letnie masło. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki.
  2. Ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni, na oleju podsmażyć pieczarki. Smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę. Rozpłaszczyć je w dłoniach, a w środku zrobić wgłębienie.
  1. Wgłębienia wypełnić podsmażonymi pieczarkami, a następnie posypać startymi serami. Odstawić na 15 minut, do ponownego wyrośnięcia.
  2. Piec w 190 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 15-18 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *