O każdej porze roku, warto zrobić domową wędlinę na kanapki. Za każdym razem można użyć nowej mieszanki przypraw, uzyskując inny smak. U mnie tym razem schab w marynacie musztardowej. Bardzo ciekawy, pyszny smak, dość ostry. W domowych wędlinach najważniejsze jest to, że są świeże, a my znamy ich skład. Więc jest zdrowo i pysznie!
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oleju
- szczypta pieprzu czarnego
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Czosnek obrać, drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
3. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Mięso włożyć do pojemnika szklanego lub plastikowego do żywności i włożyć do lodówki na noc.
4. Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Dobrze go związać. Nakłuć w kilku miejscach, aby tworząca się para miała ujście. Piec w 180-190 stopniach godzinę.