pieczony schab
Boże Narodzenie pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe Wielkanoc WYTRAWNIE

Pieczony schab w musztardzie

O każdej porze roku, warto zrobić domową wędlinę na kanapki. Za każdym razem można użyć nowej mieszanki przypraw, uzyskując inny smak. U mnie tym razem schab w marynacie musztardowej. Bardzo ciekawy, pyszny smak, dość ostry. W domowych wędlinach najważniejsze jest to, że są świeże, a my znamy ich skład. Więc jest zdrowo i pysznie!


Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu czarnego
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. 
2. Czosnek obrać, drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. 
3. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Mięso włożyć do pojemnika szklanego lub plastikowego do żywności i włożyć do lodówki na noc. 
4. Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Dobrze go związać. Nakłuć w kilku miejscach, aby tworząca się para miała ujście. Piec w 180-190 stopniach godzinę. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *