puree z dyni
przetwory WYTRAWNIE

Puree z dyni

puree z dyni
pieczona dynia

Puree z dyni, to czysty mus dyniowy. Postawa dyniowych wypieków, a także kremów i wielu dań, oraz past kanapkowych. 

Dynię umyć, osuszyć papierem ręcznikowym, podzielić na kawałki, usunąć pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. 

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-45 minut. W zależności od wielkości waszych kawałków i rodzaju użytej dyni, czas może się nieco różnić. Zanim zakończycie pieczenie, należy wbić widelec lub drewniany patyczek. Miąższ powinien być bardzo miękki. Dynię wystudzić.

Za pomocą łyżki, oddzielić miąższ od skórki i przenieść go do naczynia od blendera. Skórkę wyrzucić. Miąższ upieczonej dyni zmiksować na gładkie puree. 

Puree można przechowywać kilka dni w lodówce, lub bezpośrednio po przygotowaniu zamrozić i w przyszłości wykorzystać. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *