Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane. Nie ma lepszych placków! W połączeniu z sosem kurkowym smakują obłędnie. Idealny obiad.
Składniki
Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- spora szczypta pieprzu
- 5 łyżek oleju do smażenia
Sos kurkowy:
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sos: kurki oczyścić, najlepiej na sucho szczoteczką. Na patelni, na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać kurki (większe przekroić na pół). Dodać też łyżkę masła. Smażyć kilka minut. Dodać śmietankę. Gotować kolejne kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej (wymieszać ją z 1-2 małymi łyżeczkami wody). Zagotować.
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków (lub na tarce do warzyw o drobnych oczkach). Dobrze zlać oddzielający się płyn do osobnego naczynia (najlepiej odsączyć na sitku). Po chwili wytrąci się osad na dnie, ponownie zlać płyn, a mąkę, która pozostała na dnie dodać do całości.
Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać ok. 5 łyżek oleju. Nakładać 1-2 łyżki masy. Smażyć na złoty kolor z obu stron (po ok. 4 minuty z każdej strony).
Podawać z ciepłym sosem kurkowym.