Sezon na pomidory w pełni. Warto to wykorzystać na sosy, pasty kanapkowe czy domowy ketchup. Pierwszy raz postanowiłam zrobić ketchup. Świetnie się przy tym bawiłam. Eksperymentowałam, mieszałam różne składniki i efekt sprostał moim wszelkim oczekiwaniom. Dlatego dzielę się z wami moją gotową recepturą na domowy ketchup. Możecie skorzystać z jednego rodzaju pomidorów, lub mieszać różne.
Składniki (jeden nieduży słoik):
- 600 g pomidorów (lime, malinowe, koktajlowe)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 marchewki
- 1/2 korzenia pietruszki
- gałązka lubczyku
- 2-3 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić szypułki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać (nie trzeba się do tego przykładać, na koniec wszystko będzie blendowane). Marchew i pietruszkę pokroić w cienkie talarki lub zetrzeć na tarce.
Na patelni na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę. Dodać cukier, smażyć chwilę, aż cukier zacznie karmelizować. Dodać czosnek i wszystkie 3 rodzaje mielonej papryki. Smażyć ok. minutę uważając, aby nie przypalić.
Dodać marchew, pietruszkę, odciśnięte z nadmiaru soku pomidory, gałązkę lubczyku w całości, ziele angielskie, mieloną kolendrę. Smażyć wszystko, aż pomidory się rozgotują, puszczą sok, a następnie odparuje do pożądanej gęstej konsystencji. Pod koniec smażenia doprawić do kwasowości octem jabłkowym oraz solą do smaku.
Wyłowić kulki ziela angielskiego i gałązkę lubczyku, a pozostałość zblendować na gładki ketchup.