pulpety w sosie
dania główne WYTRAWNIE

Pulpety w sosie pomidorowo śmietanowym

pulpety w sosie pomidorowo śmietanowym

Pulpety mięsno-ryżowe w prostym sosie pomidorowo-śmietanowym. Do klasycznych pulpetów można dodawać kasze lub ryż. Pulpety wychodzą delikatne i za każdym razem można cieszyć się ich nowym smakiem. To także fajny sposób na przemycenie różnych dodatków, dla mięsnych smakoszy. Do pulpetów, dodałam także sporo sezonowych, świeżych ziół i powstał przepyszny i zdrowy obiad.

Składniki:

Pulpety:

  • 600 g mięsa mielonego (drobiowe, lub wieprzowe z szynki lub łopatki)
  • 50 g suchego ryżu (1/2 torebki)
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony
  • garść posiekanego szczypiorku
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków posiekanego lubczyku (jeżeli uda wam się go zdobyć)
  • kilka łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów

Sos:

  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kilka gałązek natki selera i lubczyku (opcjonalnie)
  • kilka gałązek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 600 ml wody
  • sól,
  • pieprz czarny
  • 100 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całkowicie wystudzić.

W garnku umieścić oczyszczony por, obrane i podzielone na mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, oraz seler. Dodać także świeże zioła. Zalać 600 ml wody. Zagotować.

Mięso przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, jajko, bułkę tartą, słodką mieloną paprykę, sól, pieprz czarny, posiekany szczypiorek, lubczyk i natkę. Całą masę dokładnie wyrobić.

Uformować nieduże kulki. Każdą obtoczyć w mące.

Pulpety wrzucić na gotujący się bulion. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 30 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszając.

100 ml śmietany 12% przełożyć do miseczki. Dodać szczyptę soli oraz łyżeczkę mąki pszennej. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego bulionu i wymieszać. Następnie dodać kolejną porcję bulionu i wymieszać. Dodać do całości w garnku, wymieszać i zagotować.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać sporą ilość posiekanego koperku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *