Pieczone kotlety to zdrowsza wersja, klasycznie smażonych kotletów. Bardzo lubię przygotowywać kotlety z piekarnika, gdyż kuchnia pozostaje czysta i jest dużo mniej zapachu. Kolety z dużą ilością świeżych ziół, to świetna, letnia odmiana, od klasycznych kotletów mielonych.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 małe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- gałązka świeżego lubczyku (opcjonalnie)
- pieprz czarny
- 1-2 łyżki masła
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekane zioła, sól, pieprz czarny, słodką mieloną paprykę oraz mieloną kolendrę. Całą masę dokładnie wyrobić.
Uformować nieduże kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym kotlecie położyć po malutkim kawałku masła.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 30 minut. Po nakłuciu kotletów, wypływający tłuszcz powinien być klarowny.