pieczone kotlety z indyka
dania główne WYTRAWNIE

Pieczone kotlety z indyka z ziołami

pieczone kotlety z indyka

Pieczone kotlety to zdrowsza wersja, klasycznie smażonych kotletów. Bardzo lubię przygotowywać kotlety z piekarnika, gdyż kuchnia pozostaje czysta i jest dużo mniej zapachu. Kolety z dużą ilością świeżych ziół, to świetna, letnia odmiana, od klasycznych kotletów mielonych.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • gałązka świeżego lubczyku (opcjonalnie)
  • pieprz czarny
  • 1-2 łyżki masła
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekane zioła, sól, pieprz czarny, słodką mieloną paprykę oraz mieloną kolendrę. Całą masę dokładnie wyrobić.

Uformować nieduże kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każdym kotlecie położyć po malutkim kawałku masła.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 30 minut. Po nakłuciu kotletów, wypływający tłuszcz powinien być klarowny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *