
Pyszne, aromatyczne kawałki z kurczaka z rozmarynem. Mogą być to skrzydełka, pałki czy nóżki. Rewelacyjnie mięciutkie. Dzięki temu, że mięso dusiło się w swoich sokach, wyszło bardzo soczyste, rozpływające się w ustach. Końcowa glazurka sprawiła, że mięso pięknie się przyrumieniło i wyszło pyszne.
Składniki:
- 6 skrzydełek i 2 nogi
Marynata:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy do złocistego kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duża gałązka rozmarynu
Końcowa glazurka:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczki przyprawy do złocistego kurczaka
Sposób przygotowania:
- Z gałązki rozmarynu powyrywać listki. Porozrywać je palcami na mniejsze kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Powstałą marynatą natrzeć mięso i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

- Umieścić mięso w natłuszczonej blaszce.
- Piec 50 minut pod przykryciem (przykryć folią aluminiową) w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć folię. Przewrócić mięso na drugą stronę.
- Wierzch posmarować glazurką. Piec w 190 stopniach z termoobiegiem ok. 20 minut.