pieczone skrzydełka kurczaka
dania główne WYTRAWNIE

Pieczone skrzydełka i nogi z kurczaka z rozmarynem

pieczone skrzydełka i nogi

Pyszne, aromatyczne kawałki z kurczaka z rozmarynem. Mogą być to skrzydełka, pałki czy nóżki. Rewelacyjnie mięciutkie. Dzięki temu, że mięso dusiło się w swoich sokach, wyszło bardzo soczyste, rozpływające się w ustach. Końcowa glazurka sprawiła, że mięso pięknie się przyrumieniło i wyszło pyszne.

Składniki:

  • 6 skrzydełek i 2 nogi

Marynata:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do złocistego kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duża gałązka rozmarynu

Końcowa glazurka:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczki przyprawy do złocistego kurczaka

Sposób przygotowania:

  1. Z gałązki rozmarynu powyrywać listki. Porozrywać je palcami na mniejsze kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Powstałą marynatą natrzeć mięso i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
  1. Umieścić mięso w natłuszczonej blaszce.
  2. Piec 50 minut pod przykryciem (przykryć folią aluminiową) w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć folię. Przewrócić mięso na drugą stronę.
  3. Wierzch posmarować glazurką. Piec w 190 stopniach z termoobiegiem ok. 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *